Objasnění mr

Dobrý den, pane doktore. Před rokem jsem měla sportovní úraz, po kterém zůstalo zablokované koleno.Můj ortoped mne však poslal na artroskopii až za 3 měsíce, kdy zůstalo koleno stále zablokované a zafixované, čímž mi hodně vychudly svaly, přes bolest jsem kolenu ulehčovala.Samotná ASK ukázala pouze částečnou rupturu LCA.Veškeré ostatní tkáně byly v pořádku.PO ASK se ale koleno vůbec nehojilo, stále strašně bolelo, nepomáhaly rehabilitace ani magnetoterapie a začaly se mi objevovat další problémy.Po 9 měsících od ASK kdy mé bolesti byly trvalé a urputné,mě poslal doktor na MR,jejíž obsah mi bohužel neobjasnil.Chtěla bych Vás požádat, zda byste mi mohl na základě MR říci,jaký problém v koleni mám a jak ho nejlépe léčit,aby se mi koleno nepoškozovalo dále, ale konečně se uzdravilo a já se mohla vrátit zpět do normálního aktivního života.Zde je zpráva: Postavení v kolenním kloubu není porušené, nitrokloubní tekutina není výrazněji zmnožená. Drobné okrsky kostního edému jsou v distálním femuru ve střední čáře a v laterálním kondylu dorzálně, v tibii spíše v mediálním kondylu dorzálně, drobný edém je i pod laterální fasetou pately. V této oblasti je lehce konkávní kloubní chrupavka s alterací signálu rozsahu asi 5 mm. Kloubní chrupavky femuru a tibie jsou normální výše i signálu, hladké. Oba postranní i zkřížené vazy jsou normálního průběhu, šíře i signálu, jen LCA je poměrně gracilní. Laterální meniskus je normální velikosti, tvaru i signálu, ostrých kontur. Volný okraj mediálního menisku je otupen, meniskus ale bez zjevné ruptury. Patela normální konfigurace i uložení. Závěr: drobné osteochondrální změny laterální kloubní fasety pately. Disperzní drobné okrsky kostního edému v distálním femuru a proximální tibii – postkontuzní ? Stp distenzi LCA. Děkuji moc za vysvětlení pane doktore. S pozdravem Lenka.

Odpověď odborníka:

Nález na MR je nevelký, svědčí o nevelkých degenerativních změnách se změnami chrupavky ve smyslu i nevelké synovitis. Bylo by velmi užitečné zjodnotit v revmatologické ambulanci ještě zánětlivou aktivitu kloubůl v tomto směru. Vhodný náraz nesteroidního antireumatika typu Ibalginu krátkodobě, chladný obnlad na koleno opakovaně , nepřetěžování kolena, posilování čtyřhlavého svalu, rotoped, a fyzikální léčbu na rahebailitaci. Podle výsledku na revmatologii zvážení lázeňské loéčby. Jinak by po zhodnocení MR a stavu kolena přesněji měl poradit váš ortoped.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: