Oboustranná pneumonie

Dobrý den, téměř 20dní bojuji s pneumonii a cítím se stále hrozně. Koncem listopadu mi doktorka nasadila amiksoklav na údajný zánět průdušek, měla jsem vysoké horečky, šílený úporný kašel,který neustal ani v noci. Amiksoklav jsem uzivala tři dny,bohužel jsem začala zvracet, navštívila jsem znovu ordinaci,dostala jsem Doxybene a Erdomed,za pet dní jsem atb dobrala,ale můj stav byl ještě horší,takže jsem šla k dr.už po třetí. Poslali me na plicní,kde byla zjištěna oboustranná pneumonie po 14 dnech opravdového trápení.. doktor mi nasadil ciplox 500, nyní jsem těsně za pulkou lecby a ve ctvrtek mam jit na kontrolní rentgen,jenže je mi stále mizerně,noční kasel se zlepšil,horečky už nemám,ale jinak je mi stále stejně,jsem stále více vyčerpaná. Je to normální? Kašel přes den stále trvá,v noci občas. Ale jak píši,cítím se stále špatně. Mám v klidu počkat na kontrolu,nebo zajit k dr.dříve? Nerada bych plasila zbytečně. Navíc mam maličké děti,a ty uz také kašlou,je to nakažlivé? A proc mi nikdo nic takoveho neřekl? Ani zda je to virové nebo bakteriální. Jinak kašel přes den je silne hlenovity,večer,popř.v noci je suchý,drazdivy. Ze začátku me silně bolel a pálil hrudník,občas až bodava bolest,to je sice lepší,ale bolest na hrudi sem tam stále cítím, bolesti hlavy uz přestaly. Nejhorší je fyzické a i psychické vyčerpání,občas brecim,protože už nemám sílu.. prosím poraďte. Děkuju moc.

Odpověď odborníka:

dobrý den, zápaly plic někdy mohou mít takovýto provleklý průběh, nereagují na některá antibiotika, ale dopředu nelze odhadnout, která zaberou. Původce zápalů plic se ve většině případů nezjistí, takže ani nelze říci, zda je příčina virová nebo bakteriální. To, že již odezněly teploty a zlepšil se kašel, je pravděpodobně znamením, že se nález konečně zlepšuje. Únava může přetrvávat ještě delší dobu. Protože původ je infekční, je nákaza samozřejmě možná, ale spíše závisí na momentálním stavu imunity, zda osoby v kontaktu neonemocní vůbec, nebo jen lehkým kašlem či rovněž zápalem plic, což je ale spíše neobvyklé.

MUDr. Zdeněk Skácel
MUDr. Zdeněk Skácel

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: PNEUMO - HOST s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Otřes mozku
Články: Otřes mozku
Otřes mozku, neboli komoce...
Pět varovných příznaků mozkové mrtvice. Poznáte je?
Články: Pět varovných příznaků mozkové mrtvice. Poznáte je?
Z bezvědomí vás vytrhne...
Červená skvrna od klíštěte může ukazovat na Lymeskou borreliózu
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Poznejte srdeční infarkt – můžete zachránit život
Články: Poznejte srdeční infarkt – můžete zachránit život
Akutní infarkt myokardu je...
Trápí vás zápach z úst? Zbavte se ho jednou provždy!
Články: Trápí vás zápach z úst? Zbavte se ho jednou provždy!
Nepříjemný zápach z úst...
Endokrinologické vyšetření
Články: Endokrinologické vyšetření
Endokrinologické vyšetření...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: