Obrna levé hlasivky po operaci štítné žlázy

Dobrý den, před pěti lety jsem postoupila operaci k odstranění štítné žlázy. Po operaci jsem nemluvila dobře, chraptěla jsem a v podstatě šeptala, lékaři mi řekli, že je to otokem, nasadili kapačku, že se to do týdne spraví. Během týdne pozorovali při foniatrickém vyšetření, že se hlasivka chvílemi hýbe, verdikt byl, že jse zvratný nerv pohmožděn a do půl roku by se měl zrehabilitovat. Poslali mě na elektro léčbu a hlasovou rehabilitaci, ale po půl roce se nic nezměnilo, krom toho, že jsem začala mluvit hlasitěji, hlasivka se nehýbala. Lékaři tvrdili, že nerv nebyl přerušen, ale hlasivka dodnes není funkční. Občas mívám pocit, že je můj hlas v pořádku, jsem schopna zpívat i křičet, ale když jsem s tím byla za lékařkou, řekla mi, že hlasivka se buď začne hýbat a bude fungovat pořád nebo prostě fungovat nebude, že chvilkové "napravení" není možné. Žádám proto o Váš názor a odbornou radu co dál? Má po takové době vůbec smysl ještě doufat? Lze nějakými cviky přispět k nápravě? Předem děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bohužel při odstranění štítné žlázy někdy dochází k pohmoždění nebo přerušení zvratných nervů,které vám inervují hlasivky. Pokud by byl nerv pouze pohmožděn, hlas by se upravil rychle, pokud je však kompletně přerušen, hlasivka je ochrnutá a již nikdy se nerozhýbe. Hlas se však po čase částečně zlepší, protože ta druhá bude částečně kompenzovat její funkci,ale již nikdy nebudete stejně mluvit jako před operací. Existuje více typů obrn hlasivek a i různé možnosti chirurgické terapie zlepšení hlasu, ale k tomu bych vás potřeboval pořádně vyšetřit, abych byl schopen vám poradit.

MUDr. Vladimír Prokop
MUDr. Vladimír Prokop

Specializace: Ušní, nosní, krční
Pracoviště: FORTMEDICA ORL

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: