Obsedantně-kompulizivní porucha, nebo homosexualita

Dobry den pane doktore omlouvam se ze vas opet obtezuji ale uz se to neda vydrzet, muj problem o kterem jsem vam rekla pretrvava a objevuji se nove problemy, jiz dva tydny si nevim rady, zacalo to u me ucitelky, mam ji rada, obcas ji pozoruji, znervoznim v jeji pritomnosti a pak mi blesklo hlavou jestli bych nemohla byt homosexualni i kdyz je mi jeji osobni zivot ukradeny a nezarlim mam ji proste rada, problem zacal nabirat na obratkach,v jednom kuse jsem v podstate brecela cely tyden, deprese si me oklestily a nepustily, i kdyz vim ze od mala koukam na kluky (herci, zpevaci, svalovci), zenska prsa se mnou v podstate nic neudelaji, o muzskem prirozeni se to rict neda tam je pravy opak. Dokonce mam strach byt v pritomnosti te ucitelky abych po ni treba nevyjela i kdyz vim ze je to blbost a nikdy by se to nestalo, no a jednoho krasneho dne jsem to proste nevydrzela a skoncila na psychiatrii u sve lekarky, vsechno jsem ji to rekla a dostala jine leky, ze pry se jedna o obsesi. Kdyz mam ty stavy tak uz nedokazu ani posoudit kdo se mi vlastne libi, uplne me ty myslenky oklesti, nevim co je realita, obcas si rikam ze teda asi lesba jsem jinak to neni mozny, pane doktore jak to vidite vy? Jsou to jen myslenky? Nebo si to snad jen namlouvam ze jsem hetero i kdyz vim ze nechci byt lesba? Jak se tem myslenkam mam branit? Pripada mi ze cim vic se branim tim je to horsi, nevim kde je pravda ani co si o tom mam myslet, Dekuji moc za odpoved

Odpověď odborníka:

Vážená, milá a nešťastná Deniso, bohužel na Vaši otázku nemám odpověď, protože z toho, co jste mi napsala, žádný jiný závěr, než který udělala Vaše Vaše lékařka na psychiatrii, ani já neudělám. Obsese se vyznačují právě tím, co popisujete: čím víc je zaháníte, tím urputněji se vracejí. Možná by bylo vhodné doplnit léčbu farmaky nějakou psychoterapií, nejlépe kognitivně behaviorální (KBT), kde byste se naučila, jak „podběhnout“ nutkání přemítat o neexistujícím problému stále dokola. A také byste si během psychoterapie mohla ujasnit, čím Vás přitahuje Vaše učitelka – třeba má vlastnosti, které obdivujete a Vy si to personalizujete na celou její osobu. Takže jediné, co bych doporučil, je PŘIDAT psychoterapii.

MUDr. Radkin Honzák, CSc.
MUDr. Radkin Honzák, CSc.

Specializace: Psychiatrie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Bolest zad nepodceňujte – může jít o vážný problém
Články: Bolest zad nepodceňujte – může jít o vážný problém
Stává se vám často, že vás...
Pneumonie
Články: Pneumonie
Pneumonie, neboli zápal...
Vysoký krevní tlak u dětí (1. díl)
Články: Vysoký krevní tlak u dětí (1. díl)
Vysoký krevní tlak neboli...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: