Obsedantně kompulzivní porucha

Dobrý den, je mi 23 a asi půl roku mám takový problém, že mě nutí nějaká má vnitřní psychika k tomu, abych počítal kroky když jdu třeba do školy, nebo počítal kolikrát jsem šlápnul na kole a někdy mám nutkání počítat i vteřiny. Trochu jsem se naučil tyto věci nepočítat, ale mám strašné nutkání to dělat. A když to nepočítám tak jsem strašně nervózní. Trochu na to pomáhá když začnu myslet na něco jiného, ale opravdu jen trochu. Existuje na to nějaký fígl, nebo lék, kvůli kterému nemusím jít k psychologovi? Psycholog by pro mě byl poslední řešení, takže prosím o nějakou radu, která se dá uskutečnit i bez psychologa. Tomáš.

Odpověď odborníka:

Dobrý den- nesmírně si vážím Vaší důvěry. Trpíte tzv. nutkavou neurosou, což je nemoc relativně častá, léčitelná, ale značně záludná. Rozhodně není v moci člověka, aby si v terénu oslabené psychiky sám pomohl!! Vydejte se k psychiatrovi- je to lékař, který Vám dokáže poskytnout komplexní péči- psychoterapii, na počátku možná posílenou o medikaci. Není zapotřebí mít žádné doporučení.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Obscedantně kompulzivní porucha | Od: Hana | 9.6.2015 08:46
Dobrý den, syn trpí zajisté obscedantně
kompulzivní poruchou. Snažili jsme se to dosud
překonávat doma bez léků, ale situace se
nezlepšuje ba naopak zhoršuje. Má hrůzu z
baktérií přinesených nejvíce z MHD do domácího
prostředí. Nevyndavá učebnice z aktovky, neboť
se toho mohl dotknout spolužák, který jel v MHD.
Druhý syn už si ani nemůže domů přivést
kamaráda, neboť by nám znečistil byt, neustále
nás nutí se omývat. Nejedná se už o zvýšenou
hygienu, ale doslova nezvladatelný teror. Syn si
uvědomuje, že je to nesmysl, do této míry má
ještě náhled. Ale tím to končí. Stále něco
omýváme. Moc vás prosím můžete mi zaslat
kontakty na psychiatry, terapeuty či terapeut.
skupiny, kteří jsou přímo specialisty na obs.
komp. poruchu. Srdečně děkuji a přeji krásný
den. MP
reagovat
re:Obscedantně kompulzivní porucha | Od: uLékaře.cz | 9.6.2015 12:15
Dobrý den, děkujeme za dotaz. Avšak aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás, abyste dotaz
zkopíroval a vložil jej přímo do poradny na těchto
stránkách:http://www.ulekare.cz/poradna-
rozcestnik.
V poradně se Vám bude lékař věnovat.

Děkujeme a doufáme, že vše bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: