Obtíže po operaci kolena.

Dobrý den, v lednu tohoto roku jsem vám položila dotaz ohledně pooperačních potíží. Děkuji za odpověď. Již jsem, dle vaší rady, objednaná k lékaři. Bohužel ne na kliniku, tam již nemám důvěru. Prosím, poraďte mi ještě. Protože bolesti kolena jsou značné, podstoupila jsem nedávno před plánovanou návštěvou lékaře (23.1.2015) MR bolavého kolena. Výsledek vám přeposílám a ráda bych se zeptala, zda myslíte, že nález, popisované změny, jsou způsobené nějakou pooperační komplikací,či nezdarem operace? Nebo je to normální pooperační nález, který se časem upraví? MR nález: MR pravého kolene Indikační dg.:stp. plastice LCA ,přetrvávající výrazné obtíže Vyšetření provedeno ve třech rovinách v T2/TSE, PD/TSE s a bez FS ,T1/TSE,3D-GR/SPIR Postavení v kolenním kloubu není porušeno, drobné návalky při gonartroze .Signální intenzita kostní dřeně zobrazených kostních struktur je přiměřená. Zkřížené vazy : sp. plastice LCA se šrouby v dist. femuru a prox. tibii s artefakty z kovů ,které částeně liitují hodnocení, LCA je nepravideně stočen, částečně lehce rozšířen s vyšším signálem proximálně a ve střední části ,ale diferencovatelný v celém rozsahu,LCP má přiměřenou konfiguraci , pouze v prox. části drobný okrsek vyššího signálu. Kolaterální vazy LCL lehce vyššího signálu proximálně, LCM má přiměřenou konfiguraci a signální intenzitu. Vnitřní a zevní meniskus mají přiměřený tvar a signální intenzitu. Intraartikulárnězvýšené množství tekutiny , zasahující cca 30-40 mm suprapatellárně. Zbytnělá synovie difůzně cca 6-7mm, nepravidelný měkkoktkáňový útvar mezi bazí patelly a ventrální části dist. femuru v úrovni epifyzární štěrbiny laterálně vel. cca 6x15x24mm v.s. zbytnělá synovie kl. pouzdra či zbytnělá meniskopatellární lat. plika . Závěr: Stp. plastice LCA l.dx. s degenerativními změnami v prox. a střední části.lehké degenerativní změny prox. části LCP.Lehká traumatizace prox. části lig. collaterale laterale . Degenerativní změny menisků bilat. I:st. Gonartroza se zbytnělou synovií a zmnoženou nitrokloubní tekutinou v.s. při synovitidě ,mezi lat. kondylem femuru a bazí patelly laterálně je měkkoktkáňový útvar v.s. zbytnělá synovie kl. pouzdra či zbytnělá meniskopatellární lat. plika. (Pro úplnost posílám dozaz, který jsem vám posílala v lednu tohoto roku/ V červnu 2014 jsem podstoupila po pracovním úrazu operační výkon: Plastika LCA l. dx. Operační nález: Totální ruptura LCA, LCP pevný, horizontální fissura mediálního menisku, zadního rohu. Laterální meniskus intaktní. Po oper. jsem měla ordinovanou Rhb, kde mi fyzioterapeut sdělil, že se mám obrátit na svého lékaře a poradit se s ním, jak řešit rozdílnou délku DK, resp. rozdílné propnutí kolen, které při stoji a chůzi nestejnou délku způsobuje. Mohlo by mi to činit a jak se ukázalo také činní značné obtíže a bolesti při stání a chůzi. Trpím totiž hypermobilitou kloubů a operované koleno nepropnu tolik, co neoperované. Operatér mi odpověděl, že v tom nevidí problém, že samozřejmě operované koleno nikdy nepropnu stejně jako neoperované, že si na nepoměr zvyknu. Věc řešil pouze obstřikem páteře, která mě kvůli nerovnoměrné zátěži začínala bolet. Obtíže se však stupňovaly, což jsem lékaři na kontrolách vždy sdělila. Reagoval na to dalšími obstřiky a stále trval na tom, že si na postavení po operaci zvyknu. V září pracovní úraz ukončil s tím, že se při obtížích mám na něj obrátit. Veškeré své obtíže jsem mu však již sdělila při kontrolách, ale odezvu to mělo pouze takovou, jakou jsem uvedla. Dnes jsem 7 měsíců po operaci. Ač se snažím cvičit, dle pokynů fyzioterapeuta, obtíže s bolestivostí páteře a DK se stále stupňují. Jsou jak ve stoje, kdy v podstatě nestojím na obou nohách stejně, stojím více méně buď na jedné či druhé, tak hlavně při chůzi. Při chůzi mám křečovité bolesti vnější strany levého lýtka, levého kotníku, křeče v ploskách obou nohou, bolesti bederní a hrudní pateře, křečovité bolesti v oblasti hýždí a kyčeních kloubů. Prosím vás o názor, jak obtíže řešit. Obávám se totiž, že obrátit se znovu na stejného lékaře by asi nemělo význam. Děkuji a přeji pěkný den. M. Duchanová Odpověď odborníka: Velmi složitá situace. Plastika předního zkříženého vazu při hypermobilitě je velmi složitá,protože vaz je přirozeně volnější a je obotížné trefit jeho spráné napětí. Pokud je hlavním zdrojem problému nestejná délka končetin a koelno lez normálně propnout tak aby se dotklo zadní částí podložky , pak je nejlepším řešením nošení podpatěnky či podražení obuvi do velikosti zkratu. Pokud koleno nepropnete přímo k podložce pak by byla vhodná nová artroskopie k posouzení případných jizevnatých změn v oblasti vazu eventuální povolení těchto strktur. Je to však velmi raritnívýkon a určitě bych se obrátil na klinické pracoviště) Velmi předem děkuji za odpověď. S pozdravem a přáním pěkného dne Margareta

Odpověď odborníka:

Dobrý den. MRI nález odpovídá stavu po operaci a nesvědčí pro její nezdar, jedná se o běžné změny při hojení náhrady vazu. Další postup určí vyšetření , především řešení zkratu při zvýšené kloubní pohyblivosti.

MUDr. Miroslav Skoták
MUDr. Miroslav Skoták

Specializace: Ortopedie
Pracoviště: soukromá ambulantní praxe v Humpolci a Počátkách

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Jak správně ošetřit puchýř
Články: Jak správně ošetřit puchýř
Odřely vám nohy nové boty...
Průjmy mohou mít mnoho barev. Důvodů je spousta
Články: Průjmy mohou mít mnoho barev. Důvodů je spousta
Každého jednou za čas...
Tyreotoxická krize: příznaky rozpoznejte včas, jde o život!
Články: Tyreotoxická krize: příznaky rozpoznejte včas, jde o život!
Tyreotoxická krize je život...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Akutní zánět nehtového lůžka. Jak ho rozeznat a léčit?
Vyrobte si domácí repelent proti klíšťatům
Články: Vyrobte si domácí repelent proti klíšťatům
Klíšťata nemá v lásce asi...
Alergie na slunce
Články: Alergie na slunce
S časem dovolených a...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: