Obtížné vyprazdňování u kojence

Dobry den, trapime se s vyprazdnovanim u syna, kteremu je 5 tydnu. Jednou jedinkrat se nam podarilo objevit kasovitou stolicku v plince - a to pred cca 4-mi tydny... Od te doby jednou za cca 3 dny vyprazdnujeme pomoci rektalni rourky, z cehoz nemam ani trochu radost, ale vzdy to miminku pomuze. Nepripada mi to normalni a snazime se vzdy cekat i nekolk dni - pripada mi to, ze se stav vzdy zhorsuje a miminko se krouti a krouti. Pravdepodobne nemame dostatek mleka a na doporuceni doktorky dokrmujeme Nutrylonem (cca 60ml pri kazdem kojeni). Mam obavy, jestli - kdyz budeme pokracovat s rourkou, nebude mit synek potrebu "kakat" sam a jestli treba nemame nejaky vetsi problem typu nepruchodnost strev, nebo - nevim. Nedochazi k zadnemu zlepseni po celou dobu. Trpime - asi jako vsichni - na nadymani a pred kazdym kojenim maly dostava Espumisan pro deti. Vsichni kolem tvrdi, ze to je normalni, ale jistotu ve mne to rozhodne nevzbuzuje - spise obavy, jestli je vse v poradku. Mame se dozadovat nejakeho specializovaneho vysetreni ? Je to "normalni" ? Dekuji za Vas cas i pripadne odpovedi, Jirka Z.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, velmi pravděpodobně se nejedná o nic závažného, u kojených dětí bývají někdy intervaly mezi jednotlivými stolicemi i mnohem delší než 3 dny. Rektální rourka jednou za čas chlapci neuškodí, nemusíte mít obavy. Přesto všechno bych Vám nyní doporučila ultrazvuk břicha a případně časem vyšetření u dětského gastroenterologa - na něm se domluvte s praktickým pediatrem.

MUDr. Petra Limrová
MUDr. Petra Limrová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Nemocnice Hořovice

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: