Ocd a těhotenství

Již je tomu rok,co se léčim s ocd nemocí.Ta se u mě začala projevovat 6 měsíců po porodu syna.Začala jsem mít vtirave myšlenky,bála jsem se,abych nějak neublížila synovi.Pořád se mi hlavou honila myšlenka,jak mne snadné takovému bezbrannemu.miminku ublížit.Tyto myšlenky mi vyvolávali i úzkosti.Přitom jsem věděla,že mu neublizim,ale stále se to vracelo.Psychiatricka mi doporučila přestat kojit,prý mi to vyvolali hormony.Nasadila citalon plus jednorázově neurol.Ten jsem brala prakticky každý den,abych byla schopna fungovat.V dubnu jsem zjistila,že jsem opět těhotná.Nechala mi citalon a místo neurolu mi napsala oxazepam.Ten jsem za celé těhotenství měla cca 10 tabletek (nyní jsem v 7 měsíci).Snažím se ho brát minimálně,bohužel za posledních 14 dní se mě stavy opět zhoršují.Mám hrozný strach z laktacni psychozy po porodu,bojím se,abych dětem neublížila nebo je nezabila.Je to na jednu stranu absurdní,ale na druhou me to ničí,i kdyz vím,že bych to nikdy neudělala.Psala jsem opět mé dr,ale nedala mi žádnou radu,co mám dělat,pouze mi napsala,abych byla s oxazepamem opatrná.A tak se chci zeptat,zda li je možné změnit antidepresiva? Hodně jsem četla,že zabírá Zoloft a že se může i v těhotenství.Když jsem se na změnu léků ptala doktorky,nedokázala mi odpovědět,zda je to vhodné.Už chci mít toto období za sebou,je to pro mě hrozně stresující,navíc cítím pocit viny vůči synovi,že si nedokážu pořádně užít jeho dětství.Děkuji

Odpověď odborníka:

Anežko, OCD je onemocnění chronické, zásadním způsobem zhoršující kvalitu života pacientky, stres v jakýkoli podobě příznaky nemoci jenom zhoršuje, toto můžou i hormonální změny v těhotenství a během laktace. Vzhledem k delikátnosti Vašeho stavu a specifikám antidepresivní terapie v těhotenství a během laktace doporučuji konzultovat změnu antidepresíva s Vaší ošetřující psychiatričkou. Váš dotaz ještě přepošlu k zodpovězení psychiatrovi. S pozdravem, MUDr. Veronika Horáková

MUDr. Veronika Horáková
MUDr. Veronika Horáková

Specializace: Pracovní lékařství
Pracoviště: Klinika pracovního lékařství a cestovní medicíny FNKV

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: