Oči dítěte, brýle ano či ne

Dobrý den. Má čtyřletá dcera byla preventivně na kontrole očí, z důvodu mého nálezu hypermetropie a možné dědičnosti. Dcera nemá žádné potíže, na nic si neztěžuje. Na obloze najde malinké letadlo i detaily v dálce. Její proměření bez cykloplegie ukazovalo na odchylku do půl dioptrie. Čtení z tabulky nebylo možné vyhodnotit, protože se na to nesoustředila. Lékařka přistoupila ještě ke změření očí po cykloplegii. Zde to ukázalo +2,5 (-0,25/148st)OP a +2,25 (-0,25/47st)OL. Lékařka nyní váhá, zda nasadit brýle či nikoliv. Doma si dcera běžně hraje, maluje a tvoří, což není na brýle na dálku. Venku většinou běhá a „řádí“ na hřišti. Nebo děláme procházky do přírody. Dle lékařky dohání vadu akomodací očí, takže nepociťuje, že by hůře viděla. Chtěla bych znát názor dalšího lékaře. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, do dálky dcera jistě problém nemá. Dítě má velkou akomodační schopnost a dokáže si při této dioptrické hodnotě do dálky vadu dobře kompenzovat. Jenže schopnost lidského oka zaostřit jsou omezené. No a když dcera spotřebuje velkou část akomodace na zaostření do dálky, tak do blízka je to už problém. Zjištěné dioptrie jsou opravdu tak na hranici, kdy brý¨le napsat a nebo sledovat další vývoj. Proto bych doporučil na následné kontrole zkusit kvalitu vidění do blízka ("čtení" obrázků na 40 cm). Pokud přečte i ty nejmenší na tabulce, tak bych volil pouze sledování. Ovšem pokud by do blízka bylo patrné zhoršené vidění, tak by byl předpis brýlové korekce na místě.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: