Oči-přerušení kapání

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Byl mě zjištěn zelený zákal. Asi tři roky si kapu kapky,/xalatan atd./ naposledy Ganfort. A teď mě je lékař vysadil, prý mám vše dobré a tak to vyzkoušíme. Stále jsem četla, že se nesmí přestat kapat. Je tedy možné, že se dá zel.zákal otevřeného úhlu vyléčit? Nemůže se to zhoršit? Na kontrolu jdu za dva měsíce. Děkuji za odpověď Míla

Odpověď odborníka:

Dobrý den, zelený zákal není stále možné vyléčit. Pouze ho léčíme...tedy zpomalujeme až zcela zastavujeme progresi onemocnění. ALE v posledních letech došlo k velkému posunu diagnostických postupů pro zelený zákal. A je tedy pro lékaře snadnější odhalit pouhý syndrom nitrooční hypertenze (stav vysokého nitroočního tlaku bez glaukomového poškození) od glaukomu. Navíc díky novinkám v analýze, jako je například analýza gangliových buněk, jsme schopni zachytit daleko dřívější stádia onemocnění, než tomu bylo dříve. Takže pokud je perimetr a počítačová analýza nervových vláken sítnice zcela v pořádku, tak je možné kapky vysadit, ale nadále pacienta monitorovat. Po půl roce a po roce provést znovu tato vyšetření a pokud nedojde k úbytku nervových vláken, tak není nutné kapky znovu nasazovat. V opačném případě se léčba opět nasadí.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: