Očkování

Dobrý den, potřebovala bych poradit, jestli je nutné očkovat 15 letou dceru proti meningokoku? Byla jako malá typem C a už je to 10 let tedy k přeočkování...z finanč.důvodů ji nemůžu dát celou kombinaci všech vakcín, postačí třeba nějaká ta kombinace za těch 1400,- kč? Nebo má smysl jen zase C? Děkuji Vám moc. Lenka

Odpověď odborníka:

Dobrý den, prevence meningokokových nákaz je velmi prospěšná zejména proto, že meningokoková invazivní onemocnění jsou velmi rychlá a nebezpečná. Pokud byla Vaše dcera očkována vakcínou proti typu C před 10 lety, již není možné s kvalitní ochranou počítat. Agresivních typů meningokoků je 5 a v současné době máme k dispozici 2 vakcíny. Jedna z nich je prevencí typů A+C+W135+Y a další vakcína je proti typu B. Zastoupení typů meningokoků se v čase mění. Zatímco v 90.letech byl nejčastější příčinou vážných stavů typ C, v současnosti se na cca 50% onemocnění vyvolaných meningokoky podílí typ B. Pokud nemáte dostatečné finanční prostředky na obě vakcíny, zvolte alespoň vakcínu proti zmiňovaným 4 typům. Sledujte také nabídky Vaší zdravotní pojišťovny, někdy prevenci meningokokových onemocnění podporují. Přeji hodně zdraví.

MUDr. Hana Ševčíková
MUDr. Hana Ševčíková

Specializace: Vakcinace a cestovní medicína

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x