Očkování

Moje lékařka tvrdí, že už se proti tetanu neočkuje. Byla jsem očkovaná v březnu 2001 a ted už to prý není nutné vůbec. Je to tak? Nebo mám trvat na očkování?Děkuji za odpověd

Odpověď odborníka:

Samozřejmě se očkuje. Navíc v r. 2001 máte očkování propadlé.
Očkování proti tetanu se provádí každých 10 až 15 let. Pokud nastane těžký úraz, tak i v době kratší než 10 let. Vždy platilo přeočkování po 10 letech, po roce 2000 se vydalo stanovisko s možným očkováním až po 15 letech. Oba postupy jsou správné, některý lékař trvá na očkování po 10 letech, jiný očkuje po 15 letech. Po této lhůtě je již nutné dát očkování komplexní, tj. 3 dávkami, v čase 0, v čase 1 až 3 měsíce po první dávce, v čase 6 měsíců po 3 dávce.
Jsem obvodní lékařka a moje sestřička u všech pacientů očkování sleduje a všem odesílá po 10 letech pozvánky. Když se někdo nedostaví, odesílá další rok znovu a je pravda, že jsou i takoví klienti, kteří se nechají zvát 4x a přijdou po 14 letech.
Na očkování byste měla trvat. Pokud jste občankou ČR, máte očkování zdarma. Obvodní lékař si očkovací látky objedná od dodavatele (v republice firma Avenier, ale může být regionálně i jiná) a závoz očkovacích látek je 1x týdně. Finanční vyrovnání a platba státem je zcela bezproblémové, ale to už není součástí vašeho dotazu.

MUDr. Zdeňka Janoušková
MUDr. Zdeňka Janoušková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Velká Bíteš

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: