Očkování

Dobrý den, dnes jsem nechala svou sedmnácti měsíční dceru očkovat proti meningokoku. Paní doktorka aplikovala látku MENVEO. Právě jsem se dočetla,že tato látka se aplikuje od 11 let. Doktorce jsem ihned volala a ta mě uklidnila, že pro rok a půl staré dítě to nevadí. Jsem celkem nervózní, jestli se mé dceři něco nestane, když dostala látku určenou od 11 let. Za měsíc máme jít na očkování Priorix (druhá dávka). Mám jen obavu, abych dceru nepředávkovala. Může to tak malé tělíčko ustát? Můžou být nežádoucí účinky? Neovlivní Menveo imunitu?? Poraďte prosím. Děkuji Monika K.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nebojte se, uvedené dávkování a odstup mezi očkováním by měla dcerka ustát. Nežádoucí účinky se obecně mohou dostavit (vždy a u každého..), ale dostavují se vzácně. Imunitu by mělo očkování ovlivnit pouze v pozitivním slova smyslu. Na očkování je vždy vhodné chodit, pouze pokud je dítě zcela zdrávo, a to jak v době očkování, tak alespoň dva týdny před očkováním (tj.nemá mít ani rýmičku).

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: