Očkování

Dobrý den, všude je doporučováno očkování proti rakovině děložního čípku, je mi 25let, sexuální partnery jsem též už měla, na gynekologické kontroly chodím každý půl rok, protože cytologický nález je někdy "horší" je možné že právě toto zhoršení je kvůli oněm virům? 10tis je pro mě opravdu velká částka a tak by mě zajímalo jestli to má opravdu cenu do toho jít, když už jsem možná nějaké ty viry měla (což mi bohužel nikdo neřekne)... a tudíž vůči nim už mi očkování nepomůže.... zároveň tady byl i dotaz, kdy jedna dívka říkala, že jí doktor tento vir zjistil a že se nechala hned očkovat a vy jste jí na to řekli, že to už nepomůže, že už buď si s tím tělo poradí a nebo se nemoc tak za 10-15let projeví... všude slyším jen, že je to doporučené atd. a ze nejcastejsi nakaza je mezi 17-25, tuhle hranici pravě míjim, takže má u mě cenu ještě toto očkování? I v případě, že mám pouze jednoho sexuálního partnera už několik let?

Odpověď odborníka:

Dobrý den Pavlo, důležité je vědět, zda skutečně jste nebo nejste infikovaná neboli nakažená virem způsobujícím rakovinu děložního čípku (papilomavirem). Vyšetřit se to dá. Pak by očkování smysl mělo. Některé výzkumy naznačují, že očkování má ochranný účinek i když jste již infikovaná, ale konečné výsledky a jasný závěr ve formě nějakého doporučení pro tento případ v současné době není. Poznatky se vyvíjejí. Očkování však doporučit obecně lze.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: