Ockovani a nasledna nespavost

Dobry den, myslite, ze by mohlo mit ockovani hexacinou souvislost s nespavosti miminka? Nez dcera absolvovala prvni davku, tak mi v noci spavala v rozmezi 8-11 hodin na jeden zatah. Po prvni aplikaci hexacimy mi dcera zacala spat maximalne 4 hodiny v jednom zatahu, to se behem mesice srovnalo a pred druhou davkou dcera par dni uz zase spala cca tech 8 hodin alespon. Ve ctvrtek jsem byli na druhem preockovani a dcera spala dobre jen tu prvni noc a nyni uz jsme zase v zajetych kolejich 2-5 hodin maximalne. Dcera, ac je to vesele miminko a byla hodne spava, tak je ted vecne uplakana, vzteka se u kojeni a spi minimalne a budi se s placem. Dale pak tedy dotaz, kdyz jsme absolvovaly dve davky, je mozne treti davku odsunout na pozdeji nez za pouhy mesic? (prvni davka probehla po uk.3. mesici)

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Báro! Horší spánek může být v souvislosti s očkováním nejen hexavakcínou. Jde zejména o to, že po aplikaci očkovací látky se v tomto místě aktivují buňky imunitního systému, podobně jako by Vás štípl komár. Vytvoří se neinfekční lokální zánět, který stimuluje buňky imunitního systému k zapamatování si cizorodých částic , tzv. antigenů a tvorbě protilátek k označení mikrobů (virů, bakterií), které na sobě tyto antigeny mají. Součástí této reakce může být zduření, otok, bolestivost, svědění, případně zvýšená teplota - což jsou všechno nepříjemné pocity obzvláště pro malé miminko. Nicméně díky těmto nepříjemnostem je po nějaké době chráněno vytvořenými protilátkami proti mikrobům, které by ho mohly ohrozit nejen na zdraví, ale i na životě. Očkovací schema prvních 3 dávek je nastavené min. po 1 měsíci. Interval může být bez negativního dopadu na výsledek prodloužen na dva měsíce. Po očkování můžete k utišení bolesti a ostatních nepříjemných pocitů přikládat chladné obklady na místo očkování, event. podat dítěti Nurofen či Paralen v dávce dle jeho hmotnosti.

MUDr. Petr Kadleček
MUDr. Petr Kadleček

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Ordinace U Pandy

 
Líbí se vám odpověď?
-11 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: