Očkování dětí- pediacel

Dobrý den, mám dotaz ohledně vakcíny Pediacel. Prosím v jakých intervalech se Pediacel očkuje? Syn se narodil 27.9. 2012 a první dávku dostal 19.2. 2012, druhou za měsíc 25.3. a nyní nás lékařka objednala opět za měsíc. Prosím, je možné zvolit schéma 2+1 pokud už máme naočkovány první dvě dávky- první v 5. měsíci a druhou v 6. měsíci? Lékařka mi sdělila, že schéma 2+1 nyní už nelze, šlo by prý v případě, kdybych naočkovala syna první dávkou v 7. měsíci. Jsem z toho zmatená a mrzí mi, že jsem nebyla svojí lékařkou informována o možných schématech očkování. Ještě prosím, mohl byste ujasnit rozdíl těchto schémat? Vnímám to tak, že 2+1 je šetrnější, ale je stejně účinná jako dávky 4? Pokud by šlo očkovat ještě nyní 2+1, kdybychom měli jít prosím na 3. dávku? Pokud by tedy z nějakého důvodu nebylo možné očkovat 2+1 a museli bychom 3+1, kdy máme jít dle Vás na 3. a na 4. dávku? Děkuji moc za odpověď. Knotová Lucie

Odpověď odborníka:

Dobrý den, v řešení Vaší situace se bohužel střetává několik věcí - obsah zákonných norem týkajících se očkování (které v ČR doporučují schéma 3+1 a jen to se pokládá za řádně dokončené očkování), obsah příbalových letáků k jednotlivým vakcínám (které se i u obdobných vakcín mohou mírně lišit v doporučených nebo přípustných intervalech a schématech), doklady o tom, že schémata 2+1 a 3+1 jsou výsledkem srovnatelná (proto se v některých zemích takto očkuje, srovnatelnost se týká výsledné imunitní odpovědi po dokončení očkování, české doporučení 3+1 s co nejčasnějším začátkem vychází ze snahy vytvořit imunitu proti daným chorobám co nejdříve) a pak také individuální přístupy jednotlivých pediatrů. Základní očkování hexa nebo pentavakcínou by mělo být dokončeno do 18 měsíců, přičemž pro dobrou účinnost je při schématu 3+1 doporučený interval mezi prvními 3 dávkami 1 měsíc, u schématu 2+1 dva měsíce, poslední (třetí/čtvrtá) dávka se pak podá min. 6 měsíců po předchozí. Ve Vašem případě bych tedy (vzhledem k rozestupu mezi již podanými dávkami) doporučil dokončit vakcinaci dle doporučení paní doktorky - tedy 3+1, 3. dávka na měsíc po předchozí, další pak po 6 měsících. Je nutno si uvědomit, že jde o bezpečnou a vyzkoušenou vakcínu a jedna injekce navíc, ačkoliv samozřejmě nepříjemná, neznamená pro imunitní systém jinak zdravého dítěte žádnou zásadní "zátěž" (koneckonců lze to brát i tak, že srovnatelnost schémat 2+1 a 3+1 dokládá, že celková "mohutnost" imunitní odpovědi, tedy "zátěž" je nakonec podobná). Doufám, že jsem Vám pomohl problém objasnit, nebojte se rozhodně na vše vyptat znovu i Vaší pediatričky.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-27 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: