Očkování fsme-immun pro děti

Dobrý den,prosím o odpověď na můj dotaz.Moje dcera prodělala očkování vakcínouFSME-IMMUN: 5/2006,6/2006,7/2007. Vhodné bylo nejspíš přeočkovat už minulý rok.Může podstoupit přeočkování vakcínou s touto časovou prodlevou a bude mít vakcína dostatečný účinek?Další dotaz se týká uchovávání vakcíny.Vyzvednutí vakcíny proběhlo ve velmi teplých dnech,ale v dopoledních hodinách,a cesta domů mi trvala dvě hodiny.Lékarnice říkala,že by vakcína měla být do hodiny v chladnu,a protože se to časově nedalo zvladnout,tak mi zabalila krabičku do vrstvy igelitů,pro dlouhodobější efekt chladu.Vakcńa byla uchována v lednici u nás doma po dobu dvou měsíců,neboť dcera onemocněla neštovicemi a další virozou a nebylo očkování možné.Při kontrole lednice jsem minulý týden zjistila,že teplota není tak nízká,jakou vyžaduje uchovávání vakcíny..asi 10,11 stupnů .Zvažuji,zda je vakcína vhodná k aplikaci,či nikoli.Nechci riskovat zbytečné zdravotní komplikace,ktreé by případnšě mohly nastat po aplikaci špatně skladované vakcíny.V současné době je vakcína mléčně zbarvená,bez jakýchkoli jiných příměsí.Děkuji za doporučení jak postupovat.S pozdravem Jana.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, přeočkování vakcínou FSME je optimální každé 3 roky, s ohledem na epidemiologickou situaci je však možné tento interval prodloužit až na pět let. Při pochybnostech je také možné stanovit hladinu protilátek a podle toho určit další postup. Co se týče skladování vakcíny, s tím Vám lépe poradí lékárník.

MUDr. Petra Limrová
MUDr. Petra Limrová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Nemocnice Hořovice

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: