Očkování - klíšťová encefalitida

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na očkování proti klíšťové encefalitidě. První tři dávky očkování vakcínou FSME-IMMUN jsem měla v roce 1999 a 2000, následně přeočkování v roce 2003, 2006 a 2010 (21. května). To znamená, že mi právě vypršela pětiletá lhůta pro přeočkování, bohužel jsem zapomněla. Chtěla bych se zeptat, jestli existuje nějaká "tolerance", tedy, že je možné očkování provést i třeba po pěti letech a měsíci, nebo jestli bude potřeba udělat nějaký odběr na protilátky, případně jestli je situace úplně ztracená a budu muset na znovu od začátku na základní očkování. Je mi 25 let, jsem zdravá, žádné léky neužívám. Mockrát děkuji za odpověď. Michaela

Odpověď odborníka:

Dobrý den, v případě prodlevy ve schématu, které popisujete, nejsou na místě žádné obavy, tolerance v řádů měsíců existuje, zajděte si na očkování jakmile to bude možné. Testy protilátek nejsou potřebné. Přeji hodně zdraví.

MUDr. Hana Ševčíková
MUDr. Hana Ševčíková

Specializace: Vakcinace a cestovní medicína

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Kouříte? Nesvádějte bolesti hlavy na přemíru učení
Články: Kouříte? Nesvádějte bolesti hlavy na přemíru učení
Mnoho studentů si spojuje...
Kvasinková infekce pochvy
Články: Kvasinková infekce pochvy
Kvasinková infekce pochvy...
Popálenina způsobená dnes nemusí bolet tak jako v minulosti
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Kortikoidy umí zachránit život i poškodit zdraví
Články: Kortikoidy umí zachránit život i poškodit zdraví
Po přečtení příbalového...
Biopsie jater a ledvin
Články: Biopsie jater a ledvin
Biopsie je výkon, při...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: