Očkování miminka

Dobrý den,nechala jsem se přesvědčit naočkovat mého nyní 9ti týdenní syna proti pneumokokům a rotavirům. Včera jsme absolvovali první očkování Hexa a rotarixem. Od včerejšího večera je nevrlý, neklidně spí, v místě vpichu má červený flek, na bříšku měl trochu vyrážku, celé dopoledne probrečel, vůbec se nedal utišit, ráno a v poledne měl objemnou stolici, trochu pokašlává a kýchá. Je možné, že to jsou všechno nežádoucí účinky očkování? Za 5 týdnů má mít další očkování. Zvažuji, že bych 2.dávku rotarixu nedala vůbec nebo alespoň s odstupem od Hexa. A to nás ještě čeká první dávka Prevenaru. Není to pro takto malé miminko dost nebezpečné? Navíc jsem se dočetla o vedlejších účincích jako je poškození nervové soustavy, zastavení vývoje, vzniku epilepsie, autismu a dalších věcí, které se mi vůbec nelíbí. Mám strach, abych mu očkováním spíše neublížila. Musí se proti pneumokokům očkovat již takto brzy ve 4.dávkách? Neexistuje něco šetrnějšího. Jaký je rozdíl mezi Sinflorixem a Prevenarem 13 krom toho, že Prevenar chrání proti více kmenům? Který je šetrnější? Syn je plně kojen, zatím zdráv. Omlouvám se za dlouhý dotaz. Již jsem přišla o 2 děti, takže když se to konečně podařilo, chtěla bych pro něho to nejlepší a ne mu ublížit. Děkuji Radka

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ano, vše co popisujete mohou být nežádoucí účinky očkován, ale projevy by u syna měly během několika málo dnů vymizet. Pokud očkování nesnáší dobře, doporučila bych dávat vždy jen jednu vakcínu a neočkovat několika současně. Mezi Synflorixem a Prevenarem není velký rozdíl, všechny vakcíny, které jsou pro děti schválené jsou velmi bezpečné. Očkování obecně je možné posunout do vyššího věku, ale potom nejsou malé děti proti nemocem chráněné a čím mladší dítě onemocní, tím vážnější pro něho nemoc bývá, proto se očkovat děti až později příliš nedoporučuje, pokud k tomu není závažný důvod. Hezký den

MUDr. Veronika Šabatová
MUDr. Veronika Šabatová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Pediatrická klinika Thomayerova nemocnice

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Prevenar13+hexacima | Od: Vladimíra | 6.10.2015 22:09
Dobry den,me dcerce je 9 tydnu a dostala hexacimu 1 davku,je nevrla.uplakana,ospala ale zatim bez teplot...Dalsi davku mame dostat za mesic spolecne s prevenarem.Je bezpecne ockovat takhle male dite 2 vakciny najednou?
reagovat
re:Prevenar13+hexacima | Od: uLékaře.cz | 8.10.2015 13:13
Dobrý den, děkujeme za dotaz. Avšak aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás, abyste dotaz
zkopíroval a vložil jej přímo do poradny na těchto
stránkách:http://www.ulekare.cz/poradna-
rozcestnik.
V poradně se Vám bude lékař věnovat.

Děkujeme a doufáme, že vše bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: