Očkování miminka s hypertrofickou kardiomyopatií

Dobrý den, dceři (7 týdnů) byla zjištěna hypertrofická kardiomyopatie. Chystáme se na očkování a zajímá mne, jestli ji nějak nemůže ohrozit. Rozhodla jsem se nechat ji naočkovat proti pneumokokům i rotavirům a zajímá mne, jestli jsem se rozhodla správně. V 9 týdnech dostane první dávku hexavakcíny a rotavirů, 14 dní na to pneumokoka. Je takový postup správný a nemůže jí to očkování ohrozit? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Martino. Váš dotaz je velmi specifický. Hypertrofická kardiomyopatie je vzácná diagnóza, zvlášť pro kojence, často se pojí ještě s jinými (většinou neurologickými nebo metabolickými) onemocněními. Nepíšete, zda dcera nemá ještě jiná onemocnění, to by totiž rozhodování o očkování velmi ovlivnilo. Pokud má neurologické nebo metabolické onemocnění, pak bych dotaz směřovala na očkovací centrum v Praze (dr. Škovránková) nebo jiné očkovací centrum v okolí, pokud jste z Moravy. Jinak očkovací schéma, které pravděpodobně navrhla Vaše praktická lékařka, se takto dá aplikovat. Ale vše záleží na základní diagnoze. Izolovaná kardiomyopatie není překážkou. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x