Očkování na černý kašel a tetanus

Dobrý den, v roce 2004 jsem byla naposledy na vakcíně proti tetanu. Lékařka mi říkala, že pokud budu plánovat těhotenství až po novém očkování, měla bych zvážit nějakou novou vakcínu, která je kromě tetanu i na černý kašel, a že by se protilátky přenesly i pak na miminko (očkování by proběhlo před otěhotněním). Pokud je to pravda, chtěla bych se zeptat, do jaké doby po očkování bych měla otěhotnět, aby se protilátky přenesly i na miminko? To už se pak proti tomu černému kašli miminko očkovat nemusí? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, doporučení kombinované vakcíny proti tetanu, černému kašli a záškrtu je pro ženu plánující těhotenství určitě na místě. Díky tomuto očkování je pak žena schopna předat protilátky svému během gravidity dítěti, například i proti černému kašli, který se v posledních letech opět v ČR objevuje. Novorozenec je pak chráněn proti černému kašli v době těsně po narození, což je velmi významné, protože vlastní protilátky si vytváří až po očkování, které se zahajuje obvykle v 9. týdnu života. Toto jeho vlastní očkování, které bude realizováno hexavakcínou je však nutné z toho důvodu, že protilátky od matky novorozence chrání jen krátkodobě. Pro ženy plánující těhotenství je také důležité vědět, zda prodělaly plané neštovice. Pokud ne, je vhodné se proti planým neštovicím také chránit očkováním, aby se zabránilo tomuto onemocnění během těhotenství, protože může dojít k ohrožení plodu. Stejně tak je vhodné očkování proti chřipce. Přeji hodně zdraví.

MUDr. Hana Ševčíková
MUDr. Hana Ševčíková

Specializace: Vakcinace a cestovní medicína

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: