Očkování pl. neštovice, prevenar13

Dobrý den, dcera byla očkována Prevenarem 7 ve třech dávkách do půl roku věku, teď bude přeočkována naposledy, a to Prevenarem 13. Bude jedna dávka stačit, aby bylo dalších 6 protilátek účinných? Dceři je 17 měsíců. Dále pak s jakým odstupem by měla být očkována (trokombinací spalničky,...)nebo naopak za jak dlouho po očkování trokombinací (spalničky,...) se může přeočkovat Prevenarem 13. Poslední otázka: Pokud k trojkombinaci přidám plané neštovice, je jedno, zda to bude k 1. dávce nebo k 2. dávce? Bude jedno přidání (očkování) stačit? Dcera je zdravá, bez alergií, narozena bez problémů, v termínu,... Předem moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Na očkování Prevenarem 13 je možné přejít prakticky kdykoliv během očkovacího schématu, vzhledem k účinnosti proti dalším 6 sérotypům je jedna dávka jistě dostačující. Spekulovat pak samozřejmě lze o účinnosti dlouhodobé - v případě, že by měla být zajištěna kompletní ochrana až do 5 let věku, je ke zvážení aplikace tzv. posilovací dávky za další minimálně 2 měsíce. V případě Vaší dcery, která je, jak píšete, zdravá, bych se přikláněla k aplikaci pouze jedné dávky. Co se týče druhé otázky - Prevenar může být aplikován kdykoliv v očkovacím kalendáři, lze jej podat i současně s hexavakcínou nebo vakcínou proti planým neštovicím, jedinou podmínkou je podání do jiného místa vpichu.

MUDr. Petra Limrová
MUDr. Petra Limrová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Nemocnice Hořovice

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: