Očkování - plané neštovice

Dobrý den, nikdy jsem podle všeho neprodělal plané neštovice, a tak jsem se nechal ve 22 letech minulou zimu naočkovat – 2 dávky varillixu. Chtěl bych se zeptat, na kolik % je očkování účinné, respektive jestli mi při chycení nehrozí žádné pupínky (nerad bych, aby poničily rozsáhlá tetování – jde mi hlavně o pupínky). Popř. zda je možné si zjistit protilátky a popř. po delším časovém úseku posílit účinnost třetí dávkou očkování? Před časem jsem se také dočetl, že neštovice mohou proběhnout zcela bez příznaků, což jsem před očkováním bohužel nevěděl. Když si nyní nechám zjistit protilátky – pozná se, zda jsou protilátky dané proděláním, či podaným očkováním? A na závěr, když člověk plané neštovice neměl, byl pouze očkován, chápu to správně, že mu nehrozí pásový opar?? A očkování je doživotní? Popř. zda-li by jste mi poradila nějaké dobré očkovací centrum v Praze. Moc děkuji za info.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vakcína chrání před rozvojem závažného průběhu onemocnění, který bývá u dospělých častý. Většina lidí naočkovaných 2 dávkami neonemocní vůbec, ale je určité nevysoké procento lidí, kteří onemocní i přes očkování - průběh nemoci ale bývá mírnější - nebývají horečky a pupínků bývá jen pár. U některých lidí mohou neštovice skutečně proběhnout jen pod obrazem lehké virozy bez výsevu vyrážky, proto je před očkováním vhodné zjistit, zda člověk nemá protilátky - pokud ano, je očkování zbytečné. Nyní je možné zjistit protilátky, které ale budou vysoké po očkování, již nezjistíte, zda jste je měl i před očkováním a zda jste neštovice prodělal. U dospělých by měly pro celoživotní ochranu stačit dvě dávky vakcíny, další se již nepodává. S pásovým oparem je to stejné jako s neštovicemi - pokud je chytnete i přes očkování nebo jste je prodělal, aniž byste o tom věděl, může se u Vás objevit i pásový opar - virus neštovic totiž přežívá v těle a při oslabení se může znovu aktivovat a projeví se jako pásový opar. Hezký den

MUDr. Veronika Šabatová
MUDr. Veronika Šabatová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Pediatrická klinika Thomayerova nemocnice

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Opary rtů: výhradně lidská záležitost
Články: Opary rtů: výhradně lidská záležitost
Přestože by se někomu mohlo...
Prolaktin může ruinovat váš milostný život!
Články: Prolaktin může ruinovat váš milostný život!
Hormon prolaktin hraje...
Játra v ohrožení: jak poznat problém
Články: Játra v ohrožení: jak poznat problém
Játra jsou životně důležitý...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: