Očkování - plané neštovice (dodatek)

Dobrý den, moc děkuji za skvělé zodpovězení dotazu: "Očkování - plané neštovice, Publikováno: 5.10.2012) Ještě bych měl jeden malý doplňují dotaz k tématu. Pochopil jsem správně, že člověk naočkovaný Varicellou proti planým neštovicím, v sobě vir pásového oparu nemá a nemůže se projevit. Pouze až v případě, že by člověk i přes očkování planými neštovicemi onemocněl, pásový opar pak teprve může při oslabení projevit na povrch? Co si prosím myslíte o očkovací vakcíně Zostavax? Nebylo by vhodné ho k očkování Varicella přidat, aby byla ochrana kompletní? Prvotní strach z několika málo pupínků kvůli tetování, když už to nyní vše chápu neřeším, ale pásový opar si myslím, by mohl tetování poškodit dosti. Jsem umělec a tetování je pro mne důležité, tak se předem omlouvám za rozebrání takovýchto detailů a moc děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ano, je to tak - Varilrix by měl chránit před nákazou virem planých neštovic. Pokud by se člověk i přes očkování nakazil, nebo měl v těle virus už před očkováním, může se u něho objevit pásový opar. Nákaza virem probíhá ve dvou fázích - když se člověk nakazí, prvním projevem jsou plané neštovice, poté se virus usídlí v těle a nedělá člověku žádné obtíže a při oslabení se znovu aktivuje a projeví se pásový opar. Neštovice nelze mít 2x za život. Zostavax je určen lidem starším 50 let, pro mladší osoby není v ČR schválený, proto se Vás toto očkování netýká. Hezký den.

MUDr. Veronika Šabatová
MUDr. Veronika Šabatová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Pediatrická klinika Thomayerova nemocnice

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: