Očkováni po konizaci

Dobrý den. Je mi 29 let. Zajímalo by mě, jestli ma smysl se nechat očkovat vakcínou Silgard, i když jsem prodělala konizaci, před třemi týdny. Prednadorove změny byly velké. Nebo bych si mela nechat udělat ten hpv test hybrid capture 2 a zjistil, jaké druhy viru mám a pokud mám oba, proti kterým ta vakcina je, tak se očkovat nenechat? Protože by to bylo zbytečné? Děkuji. Bučková.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. V souvislosti s konizací pro před-rakovinné změny na děložním čípku nyní platí doporučení, že by se žena naočkovat nechat měla. Ideálně první dávku před konizací a další dvě poté za 2 a 4 měsíce. V tuto chvíli čerstvě po konizaci vyšetřovat přítomnost rizikových HPV nemá příliš smysl. Důležitý je výsledek histologického vyšetření - zjednodušeně zda byla odstraněna veškerá postižená tkáň. Očkování bych tedy doporučoval a to co nejdříve, ještě než začnete opět pohlavně žít.

MUDr. David Neubert
MUDr. David Neubert

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: NEUMED gynekologická ambulance s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Salmonelóza
Články: Salmonelóza
Salmonelóza je infekční...
Alergie na léky
Články: Alergie na léky
Nežádoucí reakce na léky je...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: