Očkování prevenarem při leidenské mutaci

Mám tříměsíčního chlapečka a chtěla bych očkovat Prevenarem 13. Manžel má však leidenskou mutaci, heterozygot a je tedy 50% šance, že i náš syn bude mít stejný problém. Pediatr očkování s ohledem na možnou větší srážlivost krve spíše nedoporučil. Ale v rodině je více dětí s naprosto stejným problémem a všechny byly Prevenarem očkovány bez potíží na doporučení dětského lékaře. Prosím poraďte, je opravdu lepší neočkovat nebo je to přehnaná opatrnost? Dá se v tomto věku udělat test na leidenskou mutaci, tedy zda ji syn opravdu zdědil po manželovi. Děkuji

Odpověď odborníka:

Při Leidenské mutaci není očkování překážkou, z mého hlediska můžete chlapce nechat naočkovat. Co se týče vyšetření na zmíněnou mutaci, je možné jej absolvovat prakticky kdykoliv, domluvte se na genetice nebo s manželovým hematologem.

MUDr. Petra Limrová
MUDr. Petra Limrová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Nemocnice Hořovice

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: