Očkování priorix a ribomunyl

Dobrý den, mladší syn (19 měsíců) je dost často nemocný (už skoro rok jdeme z nemoci do nemoci - na podzim a na jaře většinou respirační onemocnění, v létě měl herpanginu, pak horečnaté onemocnění bez dalších příznaků - dle krve nějaký nespecifikovaný zánět - dostali jsme ATB, nebo záněty průdušek). Dokonce i u moře, kam jsme začátkem září jeli, aby mu trochu pomohlo) onemocněl zánětem průdušek. Naposledy (mezi 8.10.-21.10.) pak měl angínu, z ní jsme plynule přešli do laryngitidy a ta po 3 dnech přešla do zánětu průdušek. Díky častým infektům bere od září Ribomunyl (21.-24.9. - 1.dávka, 28.9.-1.10. - 2.dávka, 5.-.6.10. - 3.dávka - ta nedobrána z důvodu angíny, 6.11.-9.11. - 4. dávka; další nás česká po měsíci-myslím od 4.12.). Doposud nebyl syn očkovaný živou vakcínou Priorix, protože jsem se toho z důvodu časté nemocnosti obávala - dala jsem si podmínku, že musí být alespoň 1 měsíc v kuse zdravý, což se nám podařilo teprve až teď. Nevím ale, zda ho mohu dát očkovat, když bere Ribomunyl, případně kdy by byl nejvhodnější čas. Naše Dr. nás do očkování tlačí a říká, že stačí, pokud další dávku Ribomunylu odložíme tak, aby po očko byla aspoň 7 denní pauza. Já si tím však nejsem jistá - jedná se přece jen o živou vakcínu a reakce může nastat i později... Přemýšlela jsem, že bych ho po očkování izolovala, abych předešla případné nemoci. Jak dlouho by to mělo být? Děkuji za Váš názor Petra B.

Odpověď odborníka:

Vzhledem k opakovaným infekcím by bylo vhodné provést imunologické vyšetření, zda syn netrpí některou z poruch imunity, při které je nevhodné očkovat živými očkovacími látkami. Reakce po Priorixu nastávají i po 2 týdnech i déle, proto je užívání Ribomunylu vhodné odložit alespoň o měsíc po proběhlém očkování.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: