Očkování proti hpv

Dobrý den, minulý týden jsem podstoupila konizaci děložního čípku pro cytologii HSIL. Nyní bych se ráda dala očkovat. Má to ještě význam? Pokud ano, kterou vakcínu byste mi doporučila? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, očkování má význam jen jako ochrana před budoucí infekcí HPV, nevyléčí tedy již případnou stávající infekci. HPV je více typů. HPV typu 16 a 18 jsou zodpovědné za vznik většiny případů karcinomů čípku děložního. Právě proti těmto typům nabízí ochranu jak vakcína Silgard, tak Cervarix. Silgard navíc očkuje proti HPV typu 6 a 11, což jsou HPV patřící do skupiny nízce rizikových HPV, tedy těch, které souvisí se vznikem genitálních bradavic. Výběr vakcíny záleží vždy na pacientovi. Pokud se při HPV testování prokáže, že nejste nositelkou HPV 16 a 18, očkování může být pro Vás ještě přínosné.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: