Očkování proti hpv

Dobrý den, uvažuji o očkování vakcínou Cervarix. Pokud vím, že mohu mít viry hpv 16 a 18 pouze v ústní dutině – měla by tato infekce vliv na tvorbu protilátek při očkování (výši hladiny protilátek v těle), takže bych ani po ukončení očkování nebyla před rakovinou děložního čípku chráněna? Vytváří se při očkování v těle protilátky pouze proti typu hpv, kterým žena dosud infikována není, nebo se vytvoří proti oboum typům (16 i 18) a v případě, že infekce samovolně vymizí, bude již žena v budoucnu chráněna před reinfekcí? Děkuji Vám za odpověď!

Odpověď odborníka:

Vážená Simono, dovoluji si tvrdit, že přítomnost infekce HPV 16 a 18 pouze v ústní dutině a ne v genitální oblasti by byla neobvyklá - přece jen, tyto viry se hlavně přenášejí různými typy pohlavního kontaktu a v takovém případě by muselo jít o čistě orální variantu z Vaší strany... Nicméně k závažnější části Vašeho dotazu - již prodělaná infekce virem HPV 16 a 18 nečiní vakcinaci zbytečnou. Zjednodušeně jde o to, že přirozeně se i infekce "zlými" typy HPV dokáže tělo ve většině případů po čase zbavit bez následků, ale reinfekce - provázená opětovným rizikem vzniku nádorových změn - je možná, očkování jí ale umí zabránit - a to je jeho smysl pro osoby, které se již s viry setkaly. Ale očkování NEUMÍ vyléčit dlouhodobé přetrvávání viru (ke kterému ale dojde jen u menší části osob) a neovlivní již přítomné "předrakovinné" změny. Proto je největší užitek z vakcinace ještě před zahájením pohlavního života - zabrání tomu, aby k infekci (a tedy i k dlouhodobému přetrvávání viru a následnému možnému vývoji rakoviny) vůbec došlo. Pokud bychom uvažovali o situaci, kdy HPV je skutečně jen v ústech a ne v genitální oblasti, pak by hlavní užitek vakcinace, tedy prevence karcinomu děložního čípku, byl zachován. Naopak by pro Vás byla vakcinace zbytečná, pokud byste měla aktivní infekci HPV 16 nebo 18 na děložním čípku, tedy byla v období nedlouho po první infekci nebo reinfekci v genitální oblasti, nebo by u Vás již šlo o dlouhodobou přítomnost viru nebo dokonce o přednádorové změny. Uvádíte, že je Vám 21-30, předpokládám tedy, že jste již po zahájení pohlavního života a tudíž jsou u Vás již všechny varianty z předchozí věty možné. Chápu, že jste asi čekala jednodušší odpověď, ale situace není jednoduchá ani jednoznačná. Až budete na preventivní prohlídce u gynekologa, doporučuji zeptat se i na jeho názor - jak vyplývá z výše uvedeného, zda budete mít z očkování prospěch se odvíjí od charakteru Vašeho pohlavního života a věku (a z toho vyplývající pravděpodobnosti již prodělané nebo aktivní infekce) a stavu sliznice děložního čípku (jak je zjištěna při preventivní prohlídce a mikroskopicky ze stěrů). Definitivní odpověď může dát přímé testování virů HPV ve sliznici děl. čípku - na tuto možnost se případně také zeptejte. Přeji hodně zdraví! S pozdravem, Aleš Ducháček

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: