Očkování proti menigokokovi

Dobrý den , zvažuji zda očkovat či ne. Synovi je 18.měsíců , má všechny základní očkování + proti pneumokokům , nebývá nemocný až na jednu lehkou rýmu.Nemohu se rozhodnout zda ho naočkovat proti meningokokovi.Zda je to pro syna v 18.měsících doopravdy dobré i s ohledem na zatížení jeho organizmu tím očkováním , nebo zda jde jen o reklamu a finanční zisky výrobců vakcín. Prosím , paní doktorko máte děti? Svého syna by jste nechala naočkovat , nebo až v pubertálním věku? Děkuji za odpověď. Hana

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Jsou 2 druhy vakcín proti meningokokovým infekcím- proti typu A,C,Y,W s firemním názvem Nimenrix nebo Menveo a pak vakcína proti meningokovi B s názvem Bexsero. Pak je ještě vakcína proti samotnému typu C. Vzhledem k tomu, že VZP nyní do konce roku poskytuje poměrně výrazný finanční bonus na vakcínu Bexsero, tak předpokládám, že se ptáte na ni. Meningokové onemocnění obecně může mít mnoho podob, od lehkého průběhu, přes zánět mozkových blan, celkovou sepsi (otravu krve) až po životohrožující onemocnění. Průběh může být velmi vážný, četnost onemocnění je ale nižší, proto je toto očkování v ČR zatím na bázi individuální ochrany a není zařazeno do povinného očkování, jako v některých jiných zemích. Očkování poskytuje ochranu před vážným průběhem případného onemocnění, ale rozhodnutí je stejně na vás, jako na rodičích dítěte. Nikdo bohužel neumíme předpovědět, proč někdo onemocní a jiný ne, a jaký bude průběh onemocnění u konkrétního jedince. Záleží na souhře více faktorů. Očkovala bych nyní s následným přeočkováním. Já své 3 děti očkované mám, 1 z nich navíc ještě i vakcínou Bexsero.

MUDr. Jana Nováková
MUDr. Jana Nováková

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Praktický lékař pro děti a dorost, Liberec

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Léčíte se s vysokým tlakem? Hlídejte si oči
Články: Léčíte se s vysokým tlakem? Hlídejte si oči
Dříve platné teorie o tom...
Kolonoskopie se nemusíte bát
Články: Kolonoskopie se nemusíte bát
Poslal Vás lékař na...
Účinná léčba vypadávání vlasů pomocí Renokinu
Články: Účinná léčba vypadávání vlasů pomocí Renokinu
Vypadávání vlasů může být...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x