Očkování proti neštovicím

Dobrý den, pracuji 18 rokem jako pedagog na základní škole. Plané neštovice jsem neprodělala, v krvi nemám protilátky. Můžu být i přesto vůči tomuto viru nějakým způsobem imunní nebo jsem jen dosud nepřišla do kontaktu s infekcí? Pokud bych se nechala očkovat Varixilem, budu 100% imunní proti varicele po celý život? Může se pak u mne po čase projevit pásový opar?? Bývají rekce na očkování u dospělého výrazné? Může se podat pár dní po vystavení se infekci imunoglobulin pro hladší průběh infekce nebo antivirotika? Mnohokrát děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Blanko! Pokud jste plané neštovice neprodělala a máte zjištěno, že jste séronegativní, tedy, že v krvi nemáte protilátky proti viru planých neštovic (varicella zoster virus), proti tomuto viru imunní nejste. Pokud jste pedagogem na základní škole je velmi správné, že uvažujete o očkování. Pokud očkování podstoupíte, což vám velmi doporučuji, do 6ti týdnů budete chráněná proti nákaze. Kolik let tato ochrana potrvá v současnosti nelze přesně říci, očkuje se již 20 let a stále není potřeba přeočkovávat. Vzhledem k tomu že pásový opar je reaktivací viru varicella zoster perzistujícího v organismu, je velmi nepravděpodobné, že byste pásovým oparem v budoucnosti onemocněla, pokud se necháte očkovat. U zdravých dospělých se reakce po očkování neliší od běžné reakce u dětí. Preventivní léčba antivirotiky nebo imunoglobulinem se podává osobám, u nichž se očekává těžký průběh onemocnění ( osoby s vážnou poruchou imunity, s nádorovým onemocněním, s těžkým astmatem, po transplantaci, atd.) Hezký den

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: