Očkování proti neštovicím

Dobrý den, nechala jsem očkovat své 2 děti proti neštovicím vakcínou Varilrix v roce 2005 a 2006(nyní jsou dětem 8 a 4 roky). Nyní jsem se dozvěděla, že je lepší aplikovat ještě 2. dávku vakcíny. Ráda bych tak učinila, mám jen obavy, aby nebylo pozdě. Existuje nějaká maximální lhůta odstupu 1. a 2. dávky očkování? Nejsou 3, resp. více než 4 roky moc??? Všude se uvádí jen minimální odstup pro aplikaci 2. dávky. Nikde není uvedeno, zda se 2. dávka může aplikovat s jakýmkoli čas. odstupem či nikoli. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Petro! U nás se 2 dávky se dávají až ve věkové kategorii nad 12 let. K tomu, že se 2 dávky začínají dávat i mladším dětem se přistupuje v USA, protože je jejich populace velmi dobře proočkovaná a nemají posílení imunity ve formě opakovaných kontaktů s přirozenými infekcemi. Toto u nás ještě dlouho nebude hrozit, takže ještě dlouho u nás bude pro malé děti stačit 1 dávka vakcíny a další opakované kontakty s přirozenou infekcí budou imunitu udržovat. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: