Očkování proti neštovicím

Dobrý deň, chcela by som sa Vás spýtať na očkovanie voči Varicelle. Mám 15 - mesačného syna a chcela by som ho proti tomuto ochoreniu zaočkovať. Najviac ma u tohto ochorenia strašia komplikácie, ktoré môžu nastať (encefalitída, zápal mozgových blán atď...), ktoré môžu byť v niektorých prípadoch smrteľné. Moja lekárka ma od tohto kroku odrádza, podľa jej osobného názoru je lepšie, keď dieťa toto ochorenie prekoná (možno aj s uvedenými komplikáciami), keď môže neskôr dostať pásový opar, že je to stále lepšie ako očkovanie. Keď sa nad tým tak zamýšlam, tak mi to nepríde, že tento jej osobný názor je v poriadku. Môže sa dieťa aj po očkovaní touto chorobou nakaziť? Ak áno býva priebeh tejto choroby miernejší a môže byť menšie riziko že dieťa nepostihnú komplikácie s touto chorobou spojené? Aký je prosím Vás Váš názor? Ďakujem za odpoveď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, můj názor je podobný jako názor Vaší lékařky, ani já očkování paušálně nedoporučuji. Vhodné se mi zdá v případech dětí např. s chronickým onemocněním, po transplantacích, apod. Očkování 100% imunitu nezaručuje, byť se jím pravděpodobnost rozvoje onemocnění snižuje na minimum. Čistě teoreticky je tedy možný výskyt planých neštovic i po naočkování, a to včetně případných komplikací.

MUDr. Petra Limrová
MUDr. Petra Limrová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Nemocnice Hořovice

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: