Očkování proti neštovicím v dospělosti

Dobrý den, moc prosím o radu, zda se mám nechat naočkovat proti neštovicím, v dětském věku jsem je neprodělala, vím to zcela jistě, protože jsem si nechala udělat krevní test. Mám synka 4 a půl roku, který navštěvuje MŠ a tam je předpoklad, že neštovice chytí. Jaké je riziko při očkování, má to vůbec smysl?? Slyšela jsem že v dospělosti bývá horší průběh. Bratr neštovice také neměl, když se nechám naočkovat, je to živá vakcína, může ¨je odemě chytit, nepředstavuji nějaké riziko pro okolí?? Budu ráda když mi někdo poradí, zatím jsem nikde nenašla odpověď. Moc děkuji.

Odpověď odborníka:

Je pravda, že v dospělosti bývá průběh planých neštovic těžší, nezřídka končí i hospitalizací v nemocnici. Očkování je pro Vás tedy možné, z mého hlediska i vhodné - zejména pokud plánujete další těhotenství. Předpoklad, že syn se neštovicemi ve školce nakazí, je vysoká. Pokud se necháte naočkovat, riziko pro své okolí rozhodně nepředstavujete, byť se jedná o živou vakcínu, je to kmen oslabený, který nevyvolá symptomatickou formu nemoci.

MUDr. Petra Limrová
MUDr. Petra Limrová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Nemocnice Hořovice

 
Líbí se vám odpověď?
+9 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: