Očkování proti planým neštovicím

Dobrý den, mám 14 měs. syna, za měsíc máme jít na očkování proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím. Ctěla bych poradit, zda přidat i očkování proti neštovicím. U dcery (4roky) jsem to udělala, dostala Priorix-tetra, ale u syna mám obavy. Četla jsem, že očkování nezaručuje 100% imunitu. Může tedy nemoc přijít i v dospěloti a ohrozit jeho plodnost? Kdybych syna nenaočkovala a dostal by neštovice, jak moc to ohrozí dceru? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Očkování 100% imunitu nezaručuje, byť se jím pravděpodobnost rozvoje onemocnění snižuje na minimum. Čistě teoreticky je tedy možný výskyt planých neštovic i po naočkování. V dospělosti je výskyt neštovic relativně řídký, ale naopak je zde častější těžší průběh nemoci. Vliv na plodnost neštovice nemají. Pokud byste syna nenaočkovala a neštovice prodělal, je riziko onemocnění dcery vzhledem k jejímu očkování minimální.

MUDr. Petra Limrová
MUDr. Petra Limrová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Nemocnice Hořovice

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: