Očkování proti planým neštovicím

Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se Vás zeptat, zda když nyní nechám naočkovat téměř 3-letou dceru proti planým neštovicím, mohu s ní 6 týdnů pobývat v domácím prostředí, když jsem plané neštovice v dětství neprodělala a nyní jsem v 6 týdnu těhotenství? Je nutné dodržet po očkování tuto 6-ti týdenní karanténu nebo stačí, když se vyhneme jen dětským kolektivům a dětem, které plané neštovice neprodělaly? Děkuji, s pozdravem

Odpověď odborníka:

Při očkování vakcínou proti neštovicím se protilátky bezpečně tvoří kolem 6. týdne po očkování. Po tuto dobu by dcera neměla přijít do kontaktu s dětmi s neštovicemi nebo které přišly do kontaktu s neštovicemi a mohou být v inkubační době, jelikož nelze zaručit, že se nenakazí, protože nemusí mít vytvořenou dostatečnou hladinu protilátek. Pro vás očkování dcery nepředstavuje žádné riziko, protože vakcína obsahuje oslabený virus, který nezpůsobí infekci neštovicemi, pouze tvorbu protilátek.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: