Očkování proti pneumokokům po prodělané meningitidě

Dobrý den, dcera v zimě 2009/2010 ve třech a půl letech prodělala meningokokovou meningitidu typu C, je bez následků. Nyní uvažuji, zda ji nechat očkovat proti pneumokokovi - zřejmě by měla nárok na dávku zdarma - proč? Je po prodělané meningitidě nějak více ohrožena? (nižší imunitou?? - tu má po infekci lehce sníženou) Nejde mi ani tak o peníze, ale o zdravotní hledisko. Děkuji za Váš názor. Marcela Beránková

Odpověď odborníka:

Vedle meningokoka může meningitidu způsobit i právě pneumokok a vaše holčička tím, že již meningitidu prodělala, má jaksi "slabé" místo právě v této oblasti těla. Lékařka má asi obavy, aby zase neonemocněla. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) patří infekce způsobené bakterií Streptococcus pneumoniae (pneumokok) v celosvětovém měřítku k nejvýznamnějším příčinám nemocnosti a úmrtnosti. V České republice onemocní až 300 dětí ročně. Nejzávažnější formy pneumokokových infekcí jako zánět mozkových blan (meningitida), sepse či pneumokokové záněty plic mají na svědomí vysokou úmrtnost. Téměř 60 % všech případů dětí, které přežijí, má trvalé následky. Mírnější formy pneumokokových onemocnění mohou způsobovat časté záněty středního ucha či jiná infekční onemocnění. Citovala jsem ze statistických zdrojů, doufám, že vás nevystrašily. Ale poradte se ještě s pediatrem holčičky, ale já osobně bych ji naočkovat asi nechala pro jistotu a její větší bezpečí. Pokud váháte, lze se obrátit na očkovací centrum (jedno je v Praze Motole, zda i v Plzni - to nevím...), aby vám poradili a ev. vyšetřili imunitu holčičky jako celek a navrhli vám řešení. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: