Očkování proti pneumokokům u kojence

Dobrý den, zajímalo by mě, zda po naočkování vakcínou proti pneumokokům u 3 měsíčního kojence např. PREVENAR 13 nehrozí větší riziko osídlení jinými sérotypy pneumokoka, proti kterým vakcína není zaměřena, a tím se pak nezvyšuje riziko onemocnění? Vzhledem k proočkování populace by to pak znamenalo, že tyto sérotypy se začnou vyskytovat častěji a možná časem získají větší rezistenci na antibiotika a onemocnění bude nakonec vážnější a pravděpodobnější než bez vakcinace? Řeším, zda naočkovat svou dceru preventivně, nebo zatím neočkovat až v případě častějších potíží. Nerada bych ji očkováním vystavila větší možnosti vážnější nákazy. Nikde jsem nenašla statistiku, kolik naočkovaných dětí stejně onemocní pneumokokovou infekcí. Máte prosím z praxe s tímto zkušenost? Doporučila by jste u takto malých dětí očkovat proti pneumokokům? Pokud ano, jaký rozestup je vhodný po či před naočkováním povinné vakcinace novorozenců? Děkuji

Odpověď odborníka:

Ne, očkování Prevenarem 13 nezvyšuje riziko osídlení jinými typy pneumokoka. Rozestup očkování mezi vakcínami stačí 2 týdny, s některými vakcínami lze očkování podat současně. Očkování proti pneumokokům je doporučováno, chrání proti zánětům středního ucha, zápalu plic a onemocnění pneumokokovou meningitidou. O očkování se prosím poraďte s praktickou lékařkou.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
 
Kam dál
Naposledy čtené: