Očkování proti prasečí chřipce

Vážený pane doktore, prosím poraďte, mám malé děti pět a deset let a také syna v pubertě /16let/. Zajímalo by mě, zda má nebo bude mít smysl děti naočkovat proti prasečí chřipce a tak je ochránit. Mám o ně strach, zvláště o toho nejmenšího, bývá často nemocný. A podobně, má smysl očkovat sebe či manžela? Slyšela jsem, že očkování proti běžné chřipce může naopak ještě zhoršit situaci, v případě, že bych dostala prasečí chřipku. Děkuji předem za odpověď Jana

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Jano, nemůžu Vám poradit, jestli se naočkovat nebo ne - tato volba je vždy na vás. S vakcínou nejsou zatím žádné zkušenosti, dosud není dostupná a podle krizového plánu budou nejdříve očkováni lidé v riziku. Obecně má ale prasečí chřipka velmi mírný průběh a u nás na ní nikdo nezemřel. Hlavní hygienik ČR také nepovažuje za nutné, aby se plošně očkovali všichni. O tom, jestli očkování proti sezónní chřipce může zhoršit průběh té prasečí, se stále ještě diskutuje. Byla publikována kanadská studie, která toto naznačuje, ale bližší zhodnocení stále ještě není k dispozici.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: