Očkování proti rakovině děložního čípku

Dobrý den pane doktore, velmi Vás prosím o radu. Je mně 34 let, jsem poprvé těhotná. Pravidelně chodím každý rok na gyn. prohlídku, které byly zatím vždy v pořádku (moje lékařka provádí citologii). Poslední prohlídku jsem absolvovala těsně před otěhotněním letos v březnu a byla také v pořádku. Mám rok a půl stálého partnera jehož bývalá družka z mládí má nyní rakovinu děložního čípku. S partnerem měli tehdy volný vztah a každý měl velký počet sexuálních partnerů. Ráda bych se nechala po těhotenství a kojení naočkovat. Mám několik dotazů: 1) z negativní citologie automaticky vyplívá, že nemám HPV virus? 2) doporučujete očkování v mém věku? 3) pokud ano, tak jakou byste mně doporučil očkovací látku? Velmi Vám děkuji za váš čas a radu. Přeji hezký den.

Odpověď odborníka:

Očkování i ve vašem věku smysl má i když logicky je lepší očkovat ještě před začátkem pohlavního života přesto se očkování po 25 roku života nepovažuje za postup non lege artis. Vakcínu bych dopořučil Cervarix pozor na doporučení výrobce. O podávání vakcíny CervarixTM v době těhotenství nejsou dostatečné údaje. Pokud během očkovacího období otěhotníte, měla byste se poradit se svým lékařem. Doporučuje se očkování odložit na dobu po ukončení těhotenství. Negativní cytologie znamená,že pokud je přítomen virus / samozřejmě nemusí být / ,nemá zatím klinické projevy. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x