Očkování proti sezonní chřipce

Prosím o radu, zda je vzhledem k mé zdravotní sitaci vhodné se nechat očkovat proti sezonní chřipce, případně v jakém termínu.Dne 15.9.2009 jsem byla na operaci kýly a od 14.9. do 15.10. 2009 jsem si denně píchala CLEXANE 0,2 ml. Nyní jsem objednaná na operaci varixů klasickým způsobem na 25. 11. 2009. Je vhodné se nechat očkovat nyní mezi těmito operacemi a vzhledem k měsíční aplikaci CLEXANE? Pokud ano, jaký by byl vhodný termín před operací druhou? Na příbalovém letáku je zmínka, že očkování může mít vliv na výsledky krevních testů./Influvac/. Je mi 40 let a nepatřím do rizikové skupiny. V poslední době se ve sdělovacích prostředcích objevují rozporuplné informace o vhodnosti očkování proti sezonní chřipce vzhledem k chřipce prasečí. Mohli byste mi laskavě sdělit, jaká jsou k tomuto problému nejnovější stanoviska? Velice děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Evo, očkování Vás může na chvilku oslabit, proto bych raději počkala, až budete mít druhou operaci za sebou. Objevila se jedna studie, podle které u pacientů očkovaných proti sezonní chřipce měla prasečí chřipka horší průběh než u neočkovaných. Zatím se ale zkoumají charakteristiky pacientů ve studii - jestli se dají obě skupiny skutečně takto porovnat, takže kvalifikované závěry zatím nemáme a jiné informace vzhledem k omezeným zkušenostem s prasečí chřipkou také nejsou dostupné.

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: