Očkování proti tetanu při kontraindikaci očkování

Dobrý den, mám dotaz. Tříletá dcera má ze zdravotních důvodů zakázáno očkování (po očkování hexavakcínou se u ní objevila epilepsie, která není kompenzovaná) Z většiny nemocí až tak obyvy nemám, jen nevím , co s tetanem. Jaká je pravděpodobnost, že by při poranění (např. odření kolene) mohla tetanem onemocnět. Jak by se její situace řešila,v případě, že by se poranila více a očkovaná být nemůže. Nebo i přesto by byla při nějakém vážnějším zranění očkována jednorázovou dávkou. Při jakém zranění je pak třeba vyhledat lékaře? Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud dcera není očkovaná a došlo by k většímu nebo hlubšímu poranění, které by bylo například znečištěno prachem nebo hlínou, pokud by měla například hlubokou třísku, pak by byla s největší pravděpodobností očkována proti tetanu bez ohledu na základní kontraindikaci a pravděpodobně by byl aplikován i lidský gamaglobulin s přímo vytvořenými protilátkami proti tetanu. Jakmile bude epilepsie kompenzována, bude vhodné poradit se s pediatrem o možném očkování proti tetanu. Při pochybnostech, zda po poranění očkování řešit se můžete s pediatrem také poradit. Přeji hodně zdraví.

MUDr. Hana Ševčíková
MUDr. Hana Ševčíková

Specializace: Vakcinace a cestovní medicína

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: