Očkování tbc

Dobrý den, chci se zeptat na Váš názor na očkování TBC. Syn bude mít za týden 7 měsíců, v porodnici očkovaný na TBC již nebyl. Nyní je po třech dávkách Hexavakcíny a Prevenaru13 a rozhodujeme se, zda očkovat proti TBC či nikoli. Slyšela jsem názory, že v tomto věku již očkování nebude tak účinné. Další názor je, že riziko reakce po očkování je příliš vysoké. Jaký je Váš názor v tomto věku na očkování? A bylo by ještě dostatečně účinné? Nechci očkovat zbytečně.A také mne zajímá, v případě, že nenaočkujeme. Jak je v dnešní době TBC léčitelné? Jak je možné se jím nakazit? Jen pouhým kontaktem setkáním s nakaženou osobou např. v MHD nebo až při delším kontaktu? Děkuji za informace a jsem s pozdravem.

Odpověď odborníka:

Očkování proti tuberkulóze by mělo být dle vyhlášky č. 65/2009 ze dne 25. února 2009 provedeno u dětí od čtvrtého dne nejpozději do konce šestého týdne. Pokud v těchto dnech není nebo nemůže být očkování provedeno, pak se provádí po skončení základního očkování prováděného v rámci pravidelného očkování dětí. Na věku očkování samozřejmě záleží, obecně je účinnost nejvyšší u malých dětí, ovšem na účinnost mají vliv i další faktory jako například na vakcinační subkmen, velikost dávky, způsob očkování nebo stav výživy. Nežádoucí reakce po očkování jsou spíše méně časté. Tuberkulóza se šíří ve většině případů kapénkovou cestou, tedy např. pobytem s nemocným člověkem v jedné místnosti.

MUDr. Petra Limrová
MUDr. Petra Limrová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Nemocnice Hořovice

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: