Očkování tetan

Dobrý den,přítel byl na očkování proti tetanu po 13letech.Týden před očkováním byl nemocný,MUDr.ho chtěla oočkovat ihned při uschopnění,sestra však řekla,že by bylo dobré počkat.Šel tam tedy 5.den po nemoci.Samotné očkování bylo v pořádku do chvíle,kdy byl v čekárně.Motala se mu hlava,cca 10sekund si nepamatuje a pak se probral-neví,zda usnul nebo byl v bezvědomí,třásl se,vše ho brnělo.Po 2 dnech po očkování se mu udělala boule v podpaží,bolestivost při dáváni ruky dopředu.Občasné zamotání hlavy.Prosím o radu,jak tuto situaci řešit a zda se vstřebá boule či ne a zda se dá zjistit,jestli očkování je platné či nikoliv.Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, reakce na očkování může být v podobě zduřelé uzliny (to je ta boule) a svědčí o tom, že se vytvořily protilátky, tedy, očkování bylo účinné. Reakce po aplikaci injekce může někdy být taková jakou popisujete. se samotným očkováním to nesouvisí.

MUDr. Martina Přichystalová
MUDr. Martina Přichystalová

Specializace: Pediatrie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: