Očkování u dítěte

Dobrý den, dceři je 20 měsíců a prodělala zánět středouší (streptokok pneumonis-nebo tak nějak). Zajímalo by mě, jak je to možné, když je očkovaná vakcínou Prevenar 13, poslední dávku měla letos v únoru. Lékaři mi říkali, že tato vakcína by malou ochránila, tak proč jsem jí nenechala očkovat. Já si až doma uvědomila, že očkovaná je, takže jsem se lékařů nemohla zeptat. Proto se obracím na vás. Vakcína byla poměrně drahá a teď mám pocit, že jsem vyhodila peníze úplně zbytečně. Nevím, jestli teď můžu věřit nějakému očkování.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, chápu Vaše rozčarování a věřím, že se Vaše dcera dobře zotavila. Je známo, že záněty středouší mívají jako nejčastější příčinu Streptococcus pneumoniae. Těchto pneumokoků je ale velké množství podtypů a i když vakcína, kterou jste využili pro ochranu Vaší dcery chrání proti 13 z těchto typů, nechrání úplně proti všem. V některých případech se také může stát, že si člověk po očkování nevytvoří plnou obranyschopnost, v populaci je 1-2 % takových osob. Je také možné, že zánět středouší způsobila jiná bakterie. Věřím, že na další očkování nezanevřete a přeji hodně zdraví Vám i Vaší dcerce.

MUDr. Hana Ševčíková
MUDr. Hana Ševčíková

Specializace: Vakcinace a cestovní medicína

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: