Očkování vha + tyfus a reakce lu

Pred 20dny jsem byl ockovany proti zloutence A a brisnimu tyfu zaroven,vakciny konkretne Vaqta Adult 50 U a Typhim Vi. Asi po 6 dnech se u me projevilo naval poceni a po par dnech to ustoupilo a zacali pobolivat uzliny ruzne po tele,nejsou zdurele nebo natekle ,ale pocitove je citim jak se ozyvaji nejcasteji u klicni kosti na obou stranach na bocni strane krku a v trislech na dvou mistech spis na stehnu. A skoro v trisle.V pribalovem letacku u vakciny zloutenky A je popsanany,ze se u nekterych pacientu muze vyskytovat konkretne Poruchy krve a lymfatického systému: Méně časté: lymfadenopatie. Chci se zeptat za jakou dobu tenhle pocit odezni nebo spis kolik tydnu trva nez si telo udela protilatky.Je to dost neprijemne ,nemam jinak zadny horecky nebo natekle uzliny primo v krku nic jineho jen ten pocit bolesti uzliny ktery po chvilce mizi a ozve se zase na jine strane tela.. Musim jeste priznat ze pred 4mesici jsem mel styk pohlavni s jednou holkou tak me napdla i varianta hiv ktera me v myslence strasi.. Byl jsem i u doktora ktery mi vzal krev zda nemam nejaky zanet a celkovej obraz krve,vse bylo v normach i lymfocity 0.28 nic nebylo zvysene az na jaterni hodnoty,vzal mi krev znova na podrobnejsi vysetreni tak cekam na vysledky. Prosim o vas nazor v zacatku dotazu.Predem dekuji Honza.

Odpověď odborníka:

Lymfadenopathie, zejména ve spádové oblasti od místa, kde byla aplikovaná vakcína (podklíček, krk, axily) po očkování se může objevit, jedná se o reakci imunitního systému na podanou vakcínu, co je dokonce žádoucí. Pokud LU nejsou zvětšené, zarudlé, palpačně bolestivé, není přítomná reakce v jejích okolí a ani v místě aplikace vakcíny nemáte se čeho obávat a v průběhu několika týdnů by to mělo odeznít. Protilátky na žloutenku a tyfus v dostatečné hladině se vytvoří obvykle do 10-14 dní od aplikace vakcíny. Pokud máte strach z HIV po nechráněném rizikovém styku je na místě provést odběr na protilátky proti HIV 1,2 buď cestou praktického lékaře či v různých centrech, kde tento odběr provádějí zdarma. S pozdravem, MUDr. Veronika Horáková

MUDr. Veronika Horáková
MUDr. Veronika Horáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Klinika pracovního lékařství a cestovní medicíny FNKV

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Rakovinu ledvin někdy prozradí bolavá záda
Články: Rakovinu ledvin někdy prozradí bolavá záda
Bolest v zádech nebo boku...
Kdy se pacient s Bechtěrevovou chorobou může těšit do lázní?
Vyšetření osteoporózy
Články: Vyšetření osteoporózy
Cílem vyšetřovacích metod u...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Bolesti hlavy
Články: Bolesti hlavy
Bolesti hlavy rozhodně...
S odhalením příčiny dýchacích potíží pomůže alergolog i plicní lékař
Probiotika chrání kojence před atopickým ekzémem
Články: Probiotika chrání kojence před atopickým ekzémem
Kojící matky mohou významně...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: