Oční

Dobrý den, před rokem a čtvrt jsem byla na laserové operaci krátkozrakosti a astigmatismu. LO - 4,65 a -1,5 cyl, PO - 3,25 a -1,5 cyl. Pravé oko bylo na na nule, na levém zůstala asi -0,25 sféry. Na kontrole po třech mesících jsem přečetla velikost písmen PO 1,1 bezvadně, levým okem 1 ale neostře. Na roční kontrole už jsem pravým okem přečetla jen 0,9 a levým 0,8 . Na pravém oku naměřeno -0,5 cyl a na levém -0,5 sféry. Pentacam v pořádku, tlak v přepočtu asi 18, centrální tloušťka rohovky PO 453, LO 450. Kolik zůstalo pod lamelou netuším, to ve zprávě není. Nyní je to od kontroly 3 měsíce a subjektivně se mi levé oko zdá zase horší. Mám pocit, že také přibyl astigmatismus. Na písmenkách co máme v práci na plazmových obrazovkách vidím čím dál víc duchy, jsou na všechny strany, mám pocit, že některá písmena vidím už snad i trojitě, kromě toho samozřejmě dost rozmazaně. Objednala jsem se ke svému lékaři ale termín je bohužel až za dva měsíce. Ale co se chci zeptat. Operující primářka mi ještě před operací řekla, že astigmatismus se rád vrací. Ale takto brzo? Zhoršení tam bylo už po tom roce, pentacam by poznal případnou začínající ektázii? Pokud by se opravdu spustil keratokonus, jak rychle postupuje? Jsou ty dva měsíce do vyšetření dlouhá doba? Stejně mě ale podle uvážení nejspíš pošlou na pentacam? Děkuji předem za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, dioptrie vč. cylindru mohou narůstat kdykoli. Pokud byla zachovánoa dostatečná bezpečná vrstva rohovky, pak by ektázie vzniknout neměla. Spíše půjde o narůst dioptrií, což se u kratkozrakých stává. Pentacam před operací odhalí i počínající keratokonus, pokud by tam něco bylo, laser by se nedělal. Š.

MUDr. Helena Štrofová
MUDr. Helena Štrofová

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: Vidente Vinohrady s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: