Oční kapky a těhotenství

Dobrý den, hodně mě pálily oči a měla jsem pocit, že na dálku vidím rozmazaně, tak jsem zašla na oční, kde jsem dostala kapky Dexamethasone wzf polfa. Kapu již 4.den, ale nyní jsem se dočetla, že v případě těhotenství nebo v případě, že plánuji otěhotnět se musím poradit s lékařem.O miminko se snažíme, doporučujete tedy raději počkat, až kapičky dokapu a poté trvá jak dlouho než se "dostanou z těla"?Co hrozí a proč se v těhotenství nesmí používat? Předem děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, dexamethasone je kortikoid, tedy v podstatě hormon, a proto se v těhotenství nedoporučuje jeho užívání. Nicméně při lokálním očním podávání se ho do organismu dostane jen stopové množství, které vůbec nemusí ovlivnit reprodukci. Navíc jsou i kortikoidy (př. prednison), které musí některé těhotné užívat celkově po celou dobu těhotenství a nebyly zaznamenány problémy. Takže si myslím, že si nemusíte dělat starosti, obzvlášť v takto malé dávce. Zcela se dexamethasone z těla vyloučí cca 14 dní po ukončení aplikace.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: