Oční kapky - těhotenství a kojení

Dobrý den, již mnoho let si kapu Betoptic a Xalatan. Můžete mi prosím sdělit, jak tyto kapky mohou v případě těhotenství ovlivnit plod a následné kojení? Děkuji. Dana

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Betoptic je jedno z antiglaukomatik, které se v těhotenství nedoporučuje, protože může poškodit plod. Samozřejmě žádná studie na lidech neproběhla, ale u zvířat byla prokázána vada reprodukčních orgánů. Uvádí sae též zpomalení růstu plodu a možný je i vliv na srdeční akci. Stejně tak se nedoporučí prostaglandinová antiglaukomatika, což je i Xalatan. Nejčastějším preparátem přepisovaným v těhotenství a v době kojení je Timolol. Osobně, pokud to stav zeleného zákalu umožňuje (dle perimetru, OCT a NT), tak doporučuji léčbu vynechat, a to alespoň v prvním trimestru. Ovšem vše je třeba zvažovat vzhledem k vašemu lokálnímu nálezu. Rizika pro dítě jsou velmi nízká a na druhou stranu pro Vás je zde až riziko oslepnutí.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x