Oční problémy

Dobrý den,mám zřejmě zde popsané příznaky .padající saze spíše viďitelné drobounké bublinky které se v očním spektru v některých místech shlukují a putují se zpožděním za pohybem oka,také pocit kruhů a záblesky na krajích očního spektra při pohybu že strany na stranu i mušky,které létají ve spektru a mám potřebu je odhánět.Nemohu se spokojit s závěrem oční lékařky,ordinace v Kartouzské v Praze - zvykejte si.Je mi 59 let před 8 lety mi byla diagnostikována v Motole dr.P.L. sarkoidoza plic ll.stadia,podáván prednison následně menší dávky a nadále jsem již 7let bez kortikoidů a dech je na 98%.Problémy se sklivcem se vyskytly náhle,po bowlingové lize a zdá se,že se stav nelepší.Nevím zda-li je možné že se to stalo vlivem fyzické námahy nebo jestli na to může mít vliv již zmíněná sarkoidoza?Ptám se tedy zdali se mám se současným stavem,který mě vysloveně obtěžuje smířit nebo zdali je tato vada léčitelná případně operovatelná a které specializované pracoviště bych měl navštívit. Děkuji za informace a snad i za naději,že se s mým stavem dá snad něco dělat.S pozdravem P.M.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud se stav horší, nechte se znovu vyšetřit.Nález může souviset se stárnutím sklivce, ale měla by se zkonrolovat sítnice,zda je ok.Zda tam nejsouprojevy sarkoidozy. Pokud jsou velké zákaly,a nesouvisí se sarkoidozou,pak se dají výjimečně odstrnit tzv. Pars plana vitrektomií.T.j. odsátím sklivce.Dělají to ve fakultních nemocnicích v Praze atd. S pozdravem.

MUDr. Helena Štrofová
MUDr. Helena Štrofová

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: Vidente Vinohrady s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: